Δωρεάν πάσο; Πού νομίζεις ότι είσαι; Εδώ είναι Αθήνα!

 

    Πρόσφατα είχαμε τις εγγραφές των ετών, οι οποίες μάλιστα για πρώτη φορά περιελάμβαναν εγγραφή και στα δύο εξάμηνα, χειμερινό και εαρινό, κάτι που ομολογουμένως μας απάλλαξε από μια χωρίς νόημα διπλή ταλαιπωρία κάθε χρόνο.

    Ωστόσο όλοι μας ήρθαμε προ εκπλήξεως όταν διαπιστώσαμε πως για την παραλαβή του φοιτητικού πάσο έπρεπε να καταβάλουμε το ποσό των 2 ευρώ, και για τους παλιούς και ρομαντικούς… 682 δραχμές! Ίσως η αναμπουμπούλα της στιγμής (όλοι ξέρουμε τι θα πει εγγραφές ετών…) αλλά και η βιασύνη για το πολυπόθητο χαρτάκι, που πολλές φορές καταντάει πιο δυσεύρετο κι από εισιτήριο Champions’ League, να απαξίωσε το ποσό αυτό. «Έλα μωρέ, τι ψυχή έχουν 2 ευρώ; Μια φορά το χρόνο είναι…».

    Κι όμως… Μερικές στιγμές αργότερα αναρωτιέσαι: «Γιατί πλήρωσα 2 ευρώ; Τι ακριβώς πλήρωσα; Κάποια υπηρεσία; Κάποια έξοδα οργανισμού; Το ειδικό bleu χαρτί που ήρθε εισαγωγή από την Άπω Ανατολή; Που πήγαν τα λεφτά μου;» Και αν το 2 ευρώ είναι ευτελές ποσό για σας, τότε το 2 Χ 400 (φοιτητές ανά έτος χονδρικά) Χ 6 (έτη σπουδών) = 4800 ευρώ σίγουρα δεν είναι (για τους «αναχρονιστές» 1.635.602 δραχμές).

    Ξεκάθαρη απάντηση δυστυχώς δεν έχω να σας δώσω, γιατί απλούστατα δεν το έχω ψάξει τόσο πολύ. Θα το κάνω όμως, γιατί πραγματικά εξοργίστηκα, όπως και πολλοί άλλοι…

   
Όταν ρώτησα κάποιους μεγαλύτερους άκουσα διάφορα.

    Κάποιοι μου είπαν ότι είναι η ετήσια εισφορά στο ΣΦΙΑ (μεταξύ μας, κι εγώ αυτήν την εντύπωση είχα αρχικά…). Όμως η ετήσια εισφορά των φοιτητών στο ΣΦΙΑ είναι ο οβολός που καταβάλουμε κάθε χρόνο κατά την ψηφοφορία στις φοιτητικές εκλογές (σημειωτέον: σε άλλες σχολές ούτε αυτή η «εισφορά» υπάρχει, και έχουν σύλλογο φοιτητών).

   
Το άλλο που άκουσα είναι ότι από τα χρήματα αυτά το 1,5 ευρώ πάει στον ΟΑΣΑ, γιατί τόσο κοστίζει το πάσο, λόγω της εκπτωτικής του λειτουργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ το άλλο μισό ευρώ πάει στη γραμματεία για την αγορά της επόμενης φουρνιάς πάσο του χρόνου, ώστε να μην πληρώνουν οι γραμματείς από την τσέπη τους το εφάπαξ ποσό για την αγορά των πάσο πριν τις εγγραφές. Έμαθα μάλιστα ότι στις άλλες σχολές (βλέπε Νομική) τα πάσο τα δίνουν οι παρατάξεις στους φοιτητές στην τιμή κόστους, δηλαδή 1,5 ευρώ. Αυτό το 1,5 ευρώ λέει πάει στον ΟΑΣΑ, γιατί τόσο κάνει το πάσο αν πας με χαρτί από τη γραμματεία που επιβεβαιώνει ότι είσαι φοιτητής και το πάρεις από τον ΟΑΣΑ.

   
Καλά ως εδώ. Έχουμε δηλαδή ένα πάσο που κοστίζει 1,5 ευρώ που το πληρώνουμε 2, σε αντίθεση με τις άλλες σχολές που το πληρώνουν 1,5. Ήδη ριγμένοι δηλαδή…

   
Κι όμως… Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί το πάσο να κοστίζει 1,5 ευρώ στον ΟΑΣΑ (προσωπικά δεν το έχω ελέγξει, σας μεταφέρω τι έμαθα), όμως η επιβάρυνση αυτού του 1,5 ευρώ στους φοιτητές γίνεται ΜΟΝΟ στις σχολές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πανεπιστήμια εκτός Αθηνών, όπως πχ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, το πάσο δίνεται ΔΩΡΕΑΝ στους φοιτητές. Το ίδιο μάλιστα γίνεται και για τους φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. ΔΩΡΕΑΝ! Και ερωτώ σαν λογικά σκεπτόμενος φοιτητής. Για αυτούς τους φοιτητές δεν ισχύει η έκπτωση του πάσο; Μήπως είναι απλά διακοσμητική καρτούλα, απαραίτητο στοιχείο στο λεύκωμα τους «τα φοιτητικά μας χρόνια
»; Μην κουράζεστε, προφανώς και έχει την ίδια ισχύ με το δικό μας πάσο. Μόνο που εμάς μας κοστίζει, ενώ οι υπόλοιποι, εντός και εκτός Αθηνών, το παίρνουν δωρεάν. Περιττό να σας αναφέρω βέβαια ότι στο άκουσμα της είδησης ότι εμείς εδώ κάτω (ή πάνω, ανάλογα) πληρώνουμε για το πάσο, και μάλιστα 2 ευρώ, έγινα δέκτης χλευαστικών σχολίων για το «περίφημο» Πανεπιστήμιό μας, τις «περίφημες» παρατάξεις μας και την «περίφημη» ευκολία με την οποία παίζουμε εν αγνοία μας το ρόλο του θύματος. Εκεί βλέπετε, η δωρεάν διανομή του πάσο είναι αυτονόητη.

   
Αυτές τις σκέψεις κάνω και έχω φτάσει σε αδιέξοδο. Γιατί η δική μας σχολή, ή τέλος πάντων το δικό μας Πανεπιστήμιο δεν μας εξασφαλίζει την δωρεάν διανομή του πάσο; Γιατί όλα τα άλλα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνικές σχολές το διανέμουν δωρεάν; Υπάρχει κάποιο κονδύλι από το Υπουργείο Παιδείας του οποίου δεν κάνει χρήση το Καποδιστριακό; Δηλαδή σε τι διαφέρουμε από τους υπόλοιπους φοιτητές; Έχουμε ή δεν έχουμε δωρεάν παιδεία; Κι αν έχουμε, αυτή γιατί δεν ισχύει ισότιμα για όλους τους φοιτητές;

   
Ελπίζω να σας προβλημάτισα λίγο με αυτές τις ερωτήσεις, τις οποίες σύντομα θα προσπαθήσω να λύσω. Γιατί δεν είναι όπως προείπα τόσο για τα 2 ευρώ αυτά καθ’ αυτά. Είναι κυρίως για την διάκριση αυτή, η οποία είναι κατάφορα εις βάρος ημών των φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προσωπικά θα ήθελα να δω του χρόνου τέτοια εποχή να διανέμεται το πάσο δωρεάν και σε εμάς, καθώς και μια καλή δικαιολογία για τα χρήματα που μας ζητούσαν τόσα χρόνια.
 

   

Σάββας Λοΐζος

 


  

Επιστροφή στα σχόλια

Επιστροφή στην αρχική