Γιατί ο Κυπριακός λαός λέει όχι στο σχέδιο Ανάν |
Σ’ αυτές τις ιστορικές στιγμές που ζει η Κύπρος,
στιγμές ευθύνης για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό, το σχέδιο Ανάν μονοπωλεί τις
συζητήσεις πολλών από εμάς. Πόσοι όμως ξέρουμε τι πραγματικά προβλέπει αυτό
το σχέδιο; Γιατί ο Ελληνοκυπριακός λαός, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα
δημοσκοπήσεις, αλλά και μέσω του εκλεγμένου προέδρου του, λέει όχι στο
σχέδιο αυτό; Ας δούμε, όσο πιο συνοπτικά γίνεται, τι περίπου προβλέπει το περιβόητο σχέδιο Ανάν.
Κατάργηση Κυπριακής Δημοκρατίας Με το σχέδιο Ανάν δημιουργείται μια εντελώς νέα κατάσταση πραγμάτων. Καταργείται η Κυπριακή Δημοκρατία και αναγνωρίζονται αναδρομικά όλοι οι θεσμοί του ψευδοκράτους, αφού αναδρομικά νομιμοποιούνται όλες οι πράξεις εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής φύσης του ψευδοκράτους, καθώς και σημαντικές συνθήκες που έχει υπογράψει η Τουρκία με το ψευδοκράτος (πχ. η συμφωνία με την Τουρκία για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, ή αλλιώς FIR).
Εφαρμογή σχεδίου-Εγγυήτριες δυνάμεις-Στρατός Σύμφωνα με το σχέδιο διαλύεται η Εθνική Φρουρά και παραμένουν σταδιακά 950 Έλληνες και 650 Τούρκοι στρατιώτες. Την ασφάλεια της Κύπρου και του λαού της θα εγγυούνται από κοινού Ελλάδα και Τουρκία, οι οποίες μαζί με την Βρετανία αποτελούν εγγυητές της Κύπρου. Οι 3 αυτές εγγυήτριες δυνάμεις δεσμεύονται να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη της Κύπρου αλλά και των δύο συνιστώντων κρατών. Το δικαίωμα επέμβασης σε περίπτωση διαταραχής ή κρίσης επεκτείνεται και στα 2 συνιστώντα κράτη. Παραμένει αδιευκρίνιστο από το σχέδιο αν θα μπορεί μια εγγυήτρια δύναμη να επέμβει από μόνη της, χωρίς τη συγκατάθεση και των άλλων δύο. Η Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, η οποία παραμένει σε ισχύ σύμφωνα με το σχέδιο, προνοεί πως σε περίπτωση κρίσης, αν οι τρεις δυνάμεις αποτύχουν να συνεργαστούν, η κάθε εγγυήτρια δύναμη επιφυλάσσει το δικαίωμα να επέμβει από μόνη της για να επαναφέρει την τάξη. Αυτό επικαλέστηκε η Τουρκία και το 1974, στον Αττίλα… Σύμφωνα με το σχέδιο θα υπάρχει ειρηνευτική δύναμη στο νησί για να επιβλέπει την εφαρμογή του σχεδίου, αλλά χωρίς δικαίωμα επέμβασης αν κάποια πρόνοια του σχεδίου (πχ. επιστροφή περιουσιών) δεν εφαρμοστεί. Οι Βρετανία διατηρεί όλα τα δικαιώματά της στο νησί. Με απαίτηση της Βρετανίας, όλες οι Βρετανικές Βάσεις, άρα και οι Βάσεις στην Κύπρο, δεν αποτελούν έδαφος της Ε.Ε.. Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει τρόπος αναθεώρησης του καθεστώτος ασφαλείας ακόμα και μετά την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Η ευθύνη για ειρήνη και ασφάλεια θα είναι εσαεί στα χέρια της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όπως και το 1960, απλά θα ευχόμαστε η Τουρκία να τηρήσει – αυτή τη φορά – τις δεσμεύσεις της…
Έποικοι - Πρόσφυγες Στο σχέδιο Ανάν δε γίνεται αναφορά της λέξης «έποικος» ή «εποικισμός». Σύμφωνα με το σχέδιο πολίτες της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας θα θεωρούνται όσοι είχαν κυπριακή ιθαγένεια το 1963, οι απόγονοί τους και οι σύζυγοι αυτών, καθώς και 45.000 από κάθε πλευρά, με κριτήρια τα χρόνια διαμονής στο νησί. Δεδομένου ότι 10.000-15.000 έποικοι θα μπορούν να πολιτογραφηθούν ως πολίτες του νέου κράτους μέσα σε 4 χρόνια από την εγκαθίδρυσή του, αλλά και η δυσκολία εξακρίβωσης των στοιχείων, κάνει τις εκτιμήσεις για νομιμοποίηση περισσότερων από 75.000 εποίκων λιγότερο ανεδαφικές. Το σχέδιο δεν προβλέπει πως θα φύγουν οι εναπομείναντες έποικοι και ποιος θα επιβλέψει την διαδικασία αυτή. Μάλλον ευελπιστεί – πάλι – στην καλή θέληση… Κατά την πρώτη 6αετία απαγορεύεται πλήρως η εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Μέχρι το 19ο έτος επιτρέπεται η σταδιακή επιστροφή προσφύγων, αλλά με ανώτατο επιτρεπτό όριο το 18% του συνολικού πληθυσμού του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Μετά το 19ο έτος ή μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα υπάρχει ο εξής –πρωτοφανής και ρατσιστικός - περιορισμός: το ποσοστό των μη τουρκόφωνων δε θα πρέπει να ξεπερνά το 33% των κατοίκων του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Δεδομένου μάλιστα ότι μεγάλος αριθμός των νομιμοποιηθέντων εποίκων δεν έχει ως μητρική γλώσσα την τουρκική, γίνεται αντιληπτό ότι το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων που επιστρέφουν γίνεται μικρότερο. Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν και για τους Τουρκοκύπριους, αλλά φαινομενικά, αφού ακόμα κι αν όλοι οι Τουρκοκύπριοι εγκατασταθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά!
Μόνιμες παρεκκλίσεις – Ανθρώπινα δικαιώματα Οι παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο μονιμοποιούνται, αντί να γίνει το αντίθετο και η λύση να περιέχει τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες των υπολοίπων 24 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το σχέδιο Ανάν καθιερώνονται φυλετικές διακρίσεις ως προς την απόλαυση πολιτικών δικαιωμάτων, την ελευθερία εγκατάστασης και διαμονής, την ιδιοκτησία και το δικαίωμα κατοικίας. Επίσης δεν αίρονται οι συνέπειες ενός διεθνούς εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή του τουρκικού εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λειτουργικότητα του νέου κράτους Στο επίπεδο της Εκτελεστικής Εξουσίας, παρατηρείται δυσλειτουργία, καθώς η λήψη απόφασης στο Προεδρικό Συμβούλιο απαιτεί πάντοτε και 1 από τις 2 Τουρκοκυπριακές ψήφους, σε σύνολο 6 μελών. Θα ισχύει εκ περιτροπής προεδρία με Ελληνοκύπριο πρόεδρο για δύο 20μηνες περιόδους και Τουρκοκύπριο πρόεδρο για μία 20μηνη περίοδο. Σε περίπτωση που το Προεδρικό Συμβούλιο οδηγηθεί σε αδιέξοδο, με ισοψηφία 3-3 των μελών του, η απόφαση θα λαμβάνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο και όχι από κυβερνητικό όργανο. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελείται από 3 Ελληνοκύπριους, 3 Τουρκοκύπριους και 3 μη Κύπριους! Πρακτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να κληθεί να λάβει κάθε σημαντική απόφαση για το κράτος, από την ψήφιση του προϋπολογισμού μέχρι την εκλογή του Προεδρικού Συμβουλίου και την άσκηση της εξωτερικής ή οικονομικής πολιτικής! Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου θα λαμβάνονται ομόφωνα. Αν δεν επιτευχθεί αυτό, την απόφαση θα λαμβάνουν οι Κύπριοι δικαστές. Αν ούτε τότε επιτευχθεί πλειοψηφία, τότε οι τρεις ξένοι δικαστές θα λαμβάνουν από κοινού την απόφαση!!! Δημιουργούνται δύο νομοθετικά σώματα: Η Γερουσία, με αντιπροσώπευση 50:50 (24 γερουσιαστές από κάθε πλευρά), και η Βουλή των Αντιπροσώπων, με 75:25. Στη Γερουσία, ο διαχωρισμός είναι φυλετικός, αφού οι 24 γερουσιαστές του Τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους δεν μπορεί να ψηφίζονται από Ελληνοκύπριους και το αντίστροφο. Για να περάσει ένας νόμος χρειάζεται και η έγκριση απαραιτήτως από 6 γερουσιαστές από κάθε συνιστών κράτος. Σε αντίθετη περίπτωση, η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί! Για μια σειρά θεμάτων, όπως η εκλογή του Προεδρικού Συμβουλίου, η έγκριση του προϋπολογισμού και άλλα, είναι απαραίτητη η έγκριση από 10 γερουσιαστές από κάθε συνιστών κράτος! Το 18% του πληθυσμού εξισώνεται έτσι με το 82%. Σε αντίθεση με τις περιορισμένες αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (Εξωτερική πολιτική, Κεντρική Τράπεζα και τραπεζικοί κανονισμοί, ιθαγένεια, επικοινωνία, μετεωρολογία, αεροπορία, ναυτιλία, αρχαιότητες) τα συνιστώντα κράτη διαθέτουν εξαιρετικά ευρείες αρμοδιότητες, απομακρύνοντας έτσι το σχέδιο από την έννοια της ενωμένης Κύπρου και προωθώντας μια ουσιαστική διχοτόμηση. Οι αρμοδιότητες αυτές περιλαμβάνουν τον τουρισμό, την ενέργεια, την αλιεία και γεωργία, τη βιομηχανία και το εμπόριο (ασφάλειες, προστασία καταναλωτή, επαγγελματικά σωματεία), την πολεοδομία, την εκπαίδευση, την υγεία (συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στον καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά), την κοινωνική ασφάλιση και εργατικά θέματα, το οικογενειακό, εταιρικό και ποινικό δίκαιο.
Οικονομικές πτυχές - Αποζημιώσεις Οι αποζημιώσεις για το σφετερισμό της περιουσίας των Ελληνοκυπρίων από την Τουρκία θα πληρωθούν κυρίως από τους ιδίους! Δεν θα είναι σε μετρητά, αλλά κατά 1/3 σε 25ετή ομόλογα και κατά 2/3 σε μετοχές. Τα ομόλογα είναι αβέβαιο αν θα μπορούν να τύχουν αποτελεσματικής εγγύησης, οι δε μετοχές θα είναι ευάλωτες σε απρόβλεπτες διακυμάνσεις. Σε αντίθεση με την απόφαση στην Τιτίνα Λοϊζίδου, η αποζημίωση αυτή δεν θα καλύπτει την απώλεια χρήσης. Οι προσφυγές εναντίον της Τουρκίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα αποσυρθούν! Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα πρώτα χρόνια οι Ελληνοκύπριοι θα συνεισφέρουν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό τουλάχιστον με το 90% ενώ οι Τουρκοκύπριοι με το 10%, λόγω της διαφοράς πληθυσμού αλλά και την υφιστάμενη διαφορά βιοτικού επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Την ανάπτυξη του συνιστώντος τουρκοκυπριακού κράτους θα χρηματοδοτήσουν κυρίως οι Ελληνοκύπριοι, με επιβολή έμμεσων φόρων και τη μεταφορά των καθαρών εσόδων από τους φόρους αυτούς προς το τουρκοκυπριακό κράτος. Στον τομέα των υπηρεσιών, και ειδικότερα του τουρισμού, στον οποίον βασίζεται η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις, λόγω του διαφορετικού νομοθετικού πλαισίου των δύο συνιστώντων κρατών. Θα υπάρξει επίσης υπερτροφία του δημόσιου τομέα, με τις 3 δημόσιες υπηρεσίες, 3 αστυνομίες, 4 βουλές και πολλά δικαστήρια, πράγμα που συνεπάγεται δυσβάσταχτο δημοσιονομικό φορτίο. Η Κύπρος δε θα καταφέρει να ενταχθεί στην ΟΝΕ το 2006, αλλά στην καλύτερη περίπτωση σε 10 χρόνια. Κι αυτό γιατί δε θα πληροί τα οικονομικά κριτήρια της Ε.Ε., όπως χαμηλό πληθωρισμό, σταθερό νόμισμα, χαμηλό δημόσιο χρέος και χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα.
Οι διάφορες κινδυνολογίες σε περίπτωση που ο Ελληνοκυπριακός λαός πει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, για αναγνώριση του ψευδοκράτους και διπλωματική απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούν να σταθούν ως σοβαρό επιχείρημα για το ΝΑΙ, όταν ως εναλλακτική πρόταση έχουμε το τραγικό μόρφωμα που προβλέπει το σχέδιο που μόλις παρουσιάσαμε. Τη στιγμή μάλιστα που 7 ημέρες μετά την 24η Απριλίου η Κυπριακή Δημοκρατία μπαίνει στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ολόκληρο το έδαφος του νησιού και «προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στη Β. Κύπρο λόγω κατοχής από την Τουρκία», όπως αναφέρεται ρητώς στη συνθήκη ένταξης που υπέγραψαν όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη πριν από ακριβώς 1 χρόνο στη στοά του Αττάλου...
Το λόγο έχει τώρα ο Κυπριακός λαός.
[Τα στοιχεία προέρχονται από τα πολυσέλιδα ενημερωτικά φυλλάδια που εξέδωσαν οι εφημερίδες στην Κύπρο με το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν σε όλα τα βασικά σημεία.]
|
|||
Σάββας Λοΐζος |